Translate blog

8/4/10

Specific romaneste

Ambasada Romaniei la Bruxelles - Sectia Consulara. In incercarea de a accesa serviciile de legalizare.

Dupa nu mai putin de 3 usi si vreo 2 culoare ajung in sala de asteptare: nici un birou de informatii, doar 2 ghisee greu vizibile din cauza multimii: de ce romanii nu stau niciodata la coada unul in spatele celuilalt ci intotdeauna in gramada de rugby?

Pe toti peretii scrie mare: "Atentie se FILMEAZA!!!" E chiar asa mare realizare ca Ambasada a instalat camere video?

Ahh, si nelipsitul: "Aer conditionat: va rugam inchideti usa!"; era cu adevarat conditionat de existenta aparatelor de aer, care lipseau cu desavarsire...

Nu pot accesa nici unul din cele 2 ghisee:

  • unul are obloanele trase si din cand in cand se ridica pentru a fi strigat un nume (ex. "Domnul Les"). Domnul Les vine, patrunde in gramada, semneaza si obloanele se inchid la loc. Urmeaza rafale de injuraturi savuroase. Din cand in cand unii pleaca lipsiti de speranta.

  • celalalt are obloanele deschise dar e lipsit de activitate. In fata mea vreo 10 persoane asteapta cu emotie. Sugarii plang, parintii fac misto invartind cheile de la masina pe deget iar romii injura ca la usa Ambasadei (nu a cortului...)
Plec si eu dupa 30 de minute de stat degeaba, de la stat...

Este incredibil cat de bine se pastreaza spiritul asta "romaneste": cum de reusim intotdeauna, oriunde ne-am duce sa replicam cu atata fidelitate sistemul asta administrativ atat de profesionist si eficace?

Ironia amara ramane singura noastra alinare...