Translate blog

12/7/09

Muncesc deci exist...

Da, e despre joburi :)

Dupa cum sigur stiti, orice cetatean al unui stat membru are dreptul sa caute si sa lucreze intr-o alta tara din UE. Pentru Romania, accesul liber la piata europeana a muncii este oarecum limitat datorita unor restrictii temporare, ce vor fi complet eliminate de abia in 2014!

Dar asta nu inseamna ca nu aveti sanse sa prindeti un post bun aici, mai ales daca aveti o experienta profesionala importanta, daca stiti limbi straine (engleza, franceza, poate si olandeza) si daca aveti sansa sa gasiti un angajator serios care va face toate demersurile pentru a va obtine viza de munca (suna birocratic dar de fapt e o doar o simpla cerere).

Comisia promoveaza joburile vacante la nivelul UE prin 2 portaluri importante:
- Portalul mobilitatii europene pentru ocuparea fortei de munca (EURES): aici oricine isi poate inscrie un CV online, poate cauta prin mii de joburi si poate citi despre diferitele conditii de munca din tarile membre. Un aspect important: pe acest portal NU veti gasi joburi la institutiile europene, ci la angajatori privati.
- Oficiul european pentru selectia de personal (EPSO): da, aici e distractia :) EPSO este portalul oficial ce publica oferte de joburi permanente sau temporare in cadrul tuturor institutiilor europene (Comisia, Parlamentul, Consiliul, etc). Aici gasiti posturile disponibile, planificarea competitiilor, proceduri de selectie, grila de salarii (ca doar sunt publice), drepturile angajatului, teste de pregatire si multe altele. Eu va recomand sa verificati periodic si sa va apucati de facut teste: la anu in Martie incepe lupta :) pe AD-uri!!! Ohaaaaa!!!

Procedurile de recrutare s-au schimbat, v-am mai zis eu aici.

Bafta multa si sa nu copiati :)